en hoe eenvoud van regelgeving een uitweg biedt
hier een foto
Ontdek hoe het is om zelf een wijk te bouwen of te beheren
hier een foto
De tijd is aangebroken dat burgers zelf hun eigen woonwijk gaan bouwen en beheren. Wil je weten wat daar allemaal bij komt kijken? Kom dan op dinsdag 25 november van 18.30 tot 21.30 naar de “workshop Stroberatie”.
Dat was Peter op 25 september 2014
Hij is geïnterviewd door de mensen van wijgelderland.nl
Klik op deze link om het het interview op de website van wijgelderland.nl te lezen of klik op de titelbalk om het op deze site te lezen.
Meer verbindend vermogen van ambtenaren nodig voor een geloofwaardige overheid
Dit artikel verscheen ook in het FD van 26 okt 2013
hier een foto
In ‘De burger wordt bedrogen met ingewikkelde regels’ (FD 10 september) zet André Nijsen uiteen hoe parasitaire economische activiteiten met een geschatte omvang van jaarlijks ¤ 90 mrd kunnen blijven bestaan en zich verder uitbreiden. Een zogenaamde ‘ijzeren driehoek’ creëert een onnodig complexe regelgeving waarbinnen politiek, uitvoerders en experts elkaar de bal toespelen en verbeteringen tegenhouden.

Het beeld dat de politicus van de werkelijkheid heeft wordt continu vertekend door experts en uitvoerders. Men kan dat vergelijken met een sterk bijziende chauffeur die zonder bril autorijdt. Dat leidt onvermijdelijk tot verkeerde beslissingen en ongelukken. Als men de verkeersregels aan deze bijziendheid aanpast dan ontstaan overmatig complexe regels die eigenlijk alleen maar dienen om risico’s te vermijden.
Samenwerken is een vak dat je er niet even met je linkerpink bij doet.
door Peter Schuttevaar
hier een foto

Een goed begin het halve werk?

Veiligheidshuizen, uitvoeringsdiensten, centra voor jeugd en gezin en multifunctionele centra. Het gebouw staat er al en de contracten zijn al rond. De mensen die het in de praktijk waar moeten maken hebben alleen nog geen idee hoe ze met elkaar tot synergie of tot gezamenlijke effecten kunnen komen.
Mooie officiële aftrap van RuimteVoorDeWijk
Ans Mers en Peter Schuttevaar
hier een foto
Op vrijdag 19 april wordt RuimteVoorDeWijk officieel gelanceerd in het wijkcentrum het Klokhuis te Amersfoort. Want waar kan dat beter dan in het wijkcentrum waar het instrument voor het eerst werd ingezet??!!
Gebruik de insluitcodes en integreer RuimteVoorDeWijk met uw eigen website!
Een kind kan de was doen.
hier een foto
Wel eens een Youtube filmpje in een presentatie ingesloten? Met het zelfde gemak zet u een deel van RuimteVoorDeWijk op uw website,

Lees verder om te ontdekken hoe makkelijk....
waarom samenwerken nog niet als professie wordt herkend!
Peter Schuttevaar
hier een foto
Professionele begeleiding van samenwerkings-opgaven wordt anno 2013 in Nederland nog niet als een taakspecialisatie herkend. Om dit te illustreren worden de avonturen van een samenwerkingsprofessional in dit artikel vergeleken met een fictieve geschiedenis van het broodbakken.....
Peter doet verslag van zijn ervaringen
hier een foto
Peter Schuttevaar heeft afgelopen zomer een week lang meegeholpen met de bouw van een strowijk in Lent bij Nijmegen. Een persoonlijk verslag met zijn beschouwingen is te vinden in de externe link.
Klik op de video voor meer informatie over de filosofie achter RuimteVoorDeWijk.
door Peter Schuttevaar
Waarom de site van Vitha onderdeel uit van het RuimteVoorDeWijk portal
door Peter Schuttevaar
hier een foto
RuimteVoorDeWijk is gemaakt om samenwerking op wijkniveau te organiseren en te stimuleren. Het gaat dan met name om het samen aanbieden van ruimten en activiteiten, om samen het vrijwilligerswerk te organiseren.
Is het mogelijk om samenwerken op een professionele manier vorm te geven?
door Peter Schuttevaar
hier een foto

wie staat er bovenop het schuifpaneel?

Net zoals gas­moleculen door samen te klonteren tot een vloeistof kun­nen condenseren, zo kunnen individuen door samen te werken een groep vormen (dus tot een groep 'aggregeren').
Hoe lokale overheden aan twee kanten kosten kunnen besparen
André Nijsen en Peter Schuttevaar
hier een foto
Het StandaardKostenModel wordt in meer dan dertig landen gebruikt om de regeldruk van de rijksoverheid te verminderen. Het is erkend door de World Bank, het OECD en de EU. In Nederland is deze methode ook al enkele keren door gemeenten toegepast. Vreemd genoeg ging het daarbij in alle gevallen om het verminderen van regeldruk zoals door een gemeente zelf veroorzaakt en niet om de interne regeldruk zoals de gemeente die zelf ervaart.
Ga naar m.ruimtevoordewijk.nl. Waar je ook bent!
door Vitha
hier een foto
Voor wie onderweg is. De mobiele versie van RuimteVoorDeWijk is op 30 maart 2013 geactiveerd.

Dat is ruimschoots voor de officiële lancering van RuimteVoorDeWijk op 19 april 2013.

Laat de mobiele versie vast zien aan je relaties op je iPhone of je Blackberry.
Lees het oude nieuws van voor 2013 via onderstaande link (inclusief de nieuwsbrieven uit die tijd).